“Planten zijn de zuurstof van het leven”

Blog

De 8 tips die jij moet weten voordat je met trailrunning start. 

We zien dat steeds meer mensen trailrunning ontdekken. Wil je genieten van nieuwe landschappen, even niet de lucht van uitlaatgassen, toe aan wat uitdaging, onbekend terrein ontdekken of ben je opzoek naar nieuwe energie en een nieuwe manier om je hardloopervaring uit te breiden.. dan is trailrunning echt iets voor jou. En met de lente voor de deur worden de landschappen alleen maar mooier en groener.

In deze blog 8 tips die jij moet weten voordat je gaat trailrunnen.

Tip 1 Je ontdekt spieren die je nog nooit kende met hardlopen:

Tijdens trailrunning zal je gaan merken dat je lichaam een hele andere belasting krijgt dan op de weg hardlopen. Door de oneffenheden worden je enkels en je core goed aangesproken.
Je schok belasting is minder dan op de weg. Ook zullen de bovenbeen spieren goed aangesproken gaan worden als je geregeld een heuvel op moet. Zo heb je na een trailrun een heerlijk gevoel dat je lichaam actief is geweest. Ik adviseer daarom ook om goede enkel stabiliteit oefeningen te doen, core training op te pakken en zeker 1x per week de sportschool in te gaan voor kracht training. Dit verkleint de kans op blessures.

Tip 2 Let op je voeten:

Je zal merken dat bij normaal hardlopen je lekker naar voren kan kijken en in een runners flow kan komen. Maar in het begin van trailrunning zal je vooral moeten focussen op je voeten en waar neer te zetten. Naar mate je wat vaker het bos in gaat zal je merken dat het steeds gemakkelijker gaat. Ik kan mijn eerste 10K trail nog goed herinneren, ik zag alleen maar mijn voeten en ben 2x gestopt om om mij heen te kijken waar ik nu eigenlijk was in de natuur. Nu scan ik het terrein van te voren en stippel ik in gedachte mijn route al uit. Toch zal je er niet aan ontkomen om gereld te kijken waar jij je voeten neer moet zetten.

Tip 3 Begin langzaam:

Ik heb 3 mensen begeleid naar een marathon toe en ik merkte dat de man met de hammer kwam als ze te snel van start gingen. Vaak werden ze gepushed door het publiek en langzame renners. Bij hardlopen op de weg is het redelijk makkelijk om je hartslag op pijl te houden en je flow te vinden. Bij trailrunning zal je hartslag alle kanten opschieten gedurende het parcour. Dus probeer tijdens je training echt je hartslag in de gaten te houden en te stoppen of wandelen waar nodig. Je kan dus bijv beter een berg omhoog lopen dan proberen omhoog te rennen. Je hartslag zal namelijk tegen het plafond aanschieten.

Tip 4 Kijk een keer om:

Mocht je beslissen je eigen route te willen maken is het enorm slim om vaak achterom te kijken. In tegenstelling tot een stad ziet het bos er altijd anders uit. Dus mocht je op de helft willen omdraaien zal het bos er anders uitzien. Of gebruik een goed sporthorloge met een GPS waardoor je op een makkelijke manier terug kan komen naar je startpunt of kijk geregeld achterom om markante punten te onthouden.

Tip 5 Neem eten en drinken mee:

Ik adviseer elke startende trailrunner om drinken mee te nemen. De basis stelregel is 500ml water per 1 uur rennen. In het bos is geen winkel of drink automaat te vinden. Maar het is vooral dat je ook op de kleine afstanden leert drinken, mocht je meer km’ers willen maken je gaat drinken. Naast drinken adviseer ik als trainer om mensen ook gedroogd fruit of andere makkelijke suiker rijke voeding mee te nemen. Mocht je onderweg toch enorm last hebben van honger gevoel of energie te kort kan je dit gemakkelijk en snel aanvullen.
Wees niet de stoere held zonder eten en drinken omdat je dit gewend bent met hardlopen op de weg. De natuur kan soms je vriend maar ook je vijand zijn waardoor het toch echt handig kan zijn om dit mee te nemen.

Tip 6 Kies de juiste schoenen:

Mocht je net beginnen met trailrunning is het misschien nog niet helemaal nodig om meteen speciale schoenen aan te schaffen. Mits de route geschikt is. Maar wil je toch paden met rotsen, modder en/of onbekend terrein gaan opzoeken dan is het slim om de juiste schoenen aan te schaffen. Trailrun schoenen hebben een beter profiel, beschermen tegen stoten van stenen en de demping is anders. Mensen met hardloopschoenen voor op de weg , zullen in het bos veel vaker klachten krijgen rondom de enkel en onderrug omdat de belasting totaal verkeerd is.
Dus wil je het bos in en ga je voor de verharde paden kan een hardloopschoen geschikt zijn. Maar wil je het “echte” werk, dan is het slim om de juiste schoen aan te schaffen.

Tip 7 Loop met een rugzakje met extra kleding en veiligheidspullen:

Ik hoor mijn vrienden, bij de eerste trail, waarom ik een rugzak bij me had. Tijdens je trailrunning wedstrijd of training is het voor beginners enorm handig om wat spullen mee te hebben. Zoals water, eten, veiligheidsdeken (ivm afkoelen) blaren pleisters en andere kleding zoals wind en regenjack. De wind in het bos valt vaak weg waardoor je het enorm warm kan krijgen, maar moet je over de duinen heen rennen kan je weer enorm last hebben van de wind. Ik heb daarom altijd ruimte in mijn tas om de kleding dril uit te voeren. Dit voorkomt onnodig zweten of onnodig kou lijden. Zo heb ik ook altijd een muts en handschoenen bij me en zit er een vakje voor mijn portemonnee, telefoon en sleutels.

De laatste tip is : GENIET!

Je bent mogelijk gestart met een nieuw avontuur en dan is het zeker belangrijk om er ook van te genieten. Kom je op een mooie plek stop dan even en kijk is om je heen. Sta je ergens en hoor je de vogels fluiten; sta stil en sluit je ogen… Dit heeft ook nog is een enorm positief effect om stress te verlagen.

Mocht je leuke foto’s maken tijdens je trailrunning wedstrijd en/of training, tag @markschadenberg zodat ik mee kan genieten van jouw mooie plaatjes.

Nu je deze 8 tips hebt gelezen is het tijd om te starten aan jouw trailrun avontuur. Heel veel plezier!

Mark Schadenberg

(Visited 143 times, 1 visits today)
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *