“Planten zijn de zuurstof van het leven”

Blog

Slapen.. naast eten en drinken een van de primaire basisbehoeftes van de mens. 

Slapen.. naast eten en drinken een van de primaire basisbehoeftes van de mens.
Een goede nachtrust zorgt ervoor dat we ons overdag beter kunnen concentreren, dat we productiever zijn, minder trek hebben, dat ons lontje wat langer is en dat we beter in ons vel zitten. Een goede nachtrust is dus heel belangrijk voor ons algemeen welzijn.

Daarnaast is slapen ook erg lekker. Als je goed moe bent is er niets lekkerders dan naar je bed te gaan, als je het koud hebt is er niets lekkerders dan onder je dikke dekbed te kruipen, als je ziek bent is er niets lekkerders dan in bed te liggen (behalve beter zijn dan;)), op zondag is het niets lekkerders dan in bed te netflixen en als je liefdesverdriet hebt is er niets lekkerders dan je te verstoppen in bed en te doen alsof de wereld even niet bestaat.

Eigenlijk komt het erop neer dat ons bed heel belangrijk voor ons is. Maar wanneer spreken we over een goed bed? En hebben we het dan alleen over het matras en het kussen? Of is de lattenbodem, dekbed, hoeslaken, kussensloop en dekbedovertrek net zo belangrijk om van je bed een fijne slaapplek te maken?

Wie is schuldig aan mijn verstoorde nachtrust?
Alle bovengenoemde zijn even belangrijk. Daarnaast is de temperatuur in je slaapkamer belangrijk, hoe donker het is, hoe stil het is en wat ook veel uitmaakt voor een goede nachtrust is of je wel of niet met iemand in bed slaapt. Ja haha wij vinden het heel normaal dat als je een partner hebt om daarmee in een bed te slapen. Wel zo gezellig toch!? Maar is het ook bevordelijk voor je nachtrust?

Als jij wakker wordt ’s nachts, komt dit dan door geluid van buitenaf? Doordat je het te koud of te warm hebt? Doordat je nog laat cafeïne gedronken hebt of in bed nog op je telefoon hebt gekeken zonder je blauwe licht uit te zetten? Of komt het door je bedpartner die snurkt, draait, droomt, praat, scheetjes laat? Of doordat je partner andere voorkeur heeft voor dikte dekbed of stevigheid van matras waardoor jij net niet helemaal lekker ligt of het vaak koud hebt? Best irritant zo’n partner he;)

Optimaliseren:
Je bed heeft grote invloed op je slapen. Een goed matras is wel zo lekker voor je rug, als je een buikslaper bent is een stevig matras lekker terwijl als je altijd op je zij of rug slaapt is een zachter matras fijn. Een goed kussen doet ook wonderen voor een goede nachtrust.. niks is zo vervelend als je de hele nacht druk in de weer bent met je kussen opkloppen voor enigszins ondersteuning van je nek.

Is beddengoed met leuk motiefje nou echt zo belangrijk?
Wat veel mensen niet weten is hoe groot de invloed van goed beddengoed is. Onze voorkeur gaat vaak uit naar de leuke gezellige motiefjes en veel belangrijker soms nog of die motiefjes wel met de slaapkamer matchen. Zelden kijken we naar de kwaliteit en het materiaal waar het beddengoed van gemaakt is. Ademt het wel? Neemt het wel vocht op? En hoe voelt het aan de huid? Ik ben hier hartstikke schuldig aan. Ik was voornamelijk bezig met de kleur en of het mooi in de slaapkamer staat. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit beddengoed uitgekozen op materiaal of of het wel of niet ademend zou zijn. Ik had ook totaal geen idee of nooit bij stilgestaan dat dit je nachtrust kan beïnvloeden en dat de voorkeur voor bepaalt beddengoed per persoon verschillend is…totdat ik met Mark een relatie kreeg. Waar ik vooral achter kwam was onze verschillende behoeftes. En dan heb ik het over de dikte van het dekbed, hoeslaken en dekbedovertrek he ;).

Ik heb het altijd koud terwijl ik ’s nachts heel heet word (volgens Mark), maar ik in de winter wel wakker word van koude voeten. Mark heeft het altijd warm en zweet ook echt veel ’s nachts, alleen bij het inslaap vallen heeft ie het snel koud. Daarnaast is hij een echte draaikont. Wij waren dus opzoek naar beddengoed dat aan onze beide behoeftes voldeed… en dat hebben we gevonden!!

Sinds een week slapen wij onder het nieuwe beddengoed (bibbi) en ik kan je zeggen.. wat een verademing!! Letterlijk en figuurlijk.

Het hoeslaken is gemaakt van microvezel net zoals sportkleding van wordt gemaakt. Dus je raad het al.. het neemt veel vocht op en wordt niet snel nat of klam. Daarnaast is het heel zacht waardoor je gemakkelijker kunt draaien en het hoeslaken mooi blijft liggen. Dit is al zooooo’n verbetering.

Maar dan het dekbedovertrek van Bibbi. zo iets zachts heb ik nog nooit gevoeld! Zelfs niet in de meest luxe hotels. Ook dit is gemaakt van microvezel. Het voelt in de zomer koel aan en houdt warmte vast in de winter. Het is heel licht in gewicht, hoge vochtopname, snel droog EN strijken is nauwelijks nodig! Dit klinkt echt ideaal toch!? Tevens is het geschikt voor mensen met allergieën; stof klopt je er makkelijk vanaf en bacterieplaten zich er zelfs op een lage temperatuur uitwassen.. wat weer goed is voor het milieu.. win win.

Nou ben ik een hele goede slaper. Behalve van steenkoude voeten en heel af en toe van een piepende puppy word ik ’s nachts niet wakker. Mark is iets lastiger hierin.. voor hem  is temperatuur vaak de bottleneck. Maar nu niet meer!

Wij slapen al een week als een roosje. Worden niet meer zwetend wakker, ’s nachts of ’s ochtends. Ik heb het niet koud en Mark niet te warm. We hebben minder ruzie over wie het meeste recht heeft op de deken (blijft beter op ons liggen) en het aller belangrijkste: wij worden echt uitgerust wakker, meestal al voor de wekker.

Voor de echt koude dagen hebben wij nog iets anders heel bijzonders uit te proberen, maar daar vertel ik later meer over. Laat de hele koude dagen en nachten nog maar even op zich wachten, wij gaan nu eerst hier goed van genieten.

Bibbi.nl

@bibbi_nl

(Visited 269 times, 1 visits today)
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *